Alle inspiratie voor jouw originele kerstkaartjes in 2022

Originele kerstkaartjes versturen in 2022? Ga voor lokaal! 

We hebben de klok een uurtje teruggedraaid, het begint te schemeren rond 17:00 uur en af en toe duikt “All I want for Christmas is you” alweer op via je social media of op de radio. En stilaan realiseer je je … straks is het weer zover! Je tong verbranden van te hete ovenhapjes, tóch nog dessert eten na te veel gourmet en een bongobon cadeau krijgen maar het niet eens zo erg vinden, want je krijgt hem onder het licht van een zachte kerstboom. Jawel: kerst komt eraan! 

De traditie van kerstkaartjes versturen

Misschien kriebelt het bij jou al om die kerstboom op te zetten, of krijg je al jeuk bij de gedachte aan de kerstlichtjes die in de knoop zitten. We beleven de kerstperiode allemaal anders, maar er is één traditie die ons elk jaar weer verbindt: de kerstkaartjes. 

In onze snelle wereld van vandaag ben ik maar wat blij dat er nog zo’n trage traditie als kerstkaartjes versturen bestaat. Automatisch denk je even aan de persoon die je kaartje zal krijgen … Dat is he-le-maal wat kerst is voor mij: dat warme gevoel dat je graag even wilt delen met iedereen die je dierbaar is. Een kaartje op de post kunnen doen en weten dat er zo’n leuk kaartje in de brievenbus zal zitten bij je dierbaren, dat is toch waar het om gaat. Ook al een geluk dat ze niet op facturen lijken! 

Doe eens zot en ga voor een lokaal kerstkaartje

Een mooie traditie dus, met voor iedereen wat wils. Zo zijn er kerstkaartjes die elk jaar terugkomen: de zelfgemaakte kaartjes met foto’s van het gezin, en die kaartjes waarbij je denkt: “hmm, dat exemplaar staat precies al op de kast”. Daartussen verschijnt stilaan ook een andere, leuke categorie: die van de lokale en handgemaakte kerstkaartjes

Terecht, want lokaal heeft zoveel voordelen! Benieuwd?

 • Een lokaal en handgemaakt kerstkaartje is een uniek kaartje. De kans dat de buurvrouw van je beste vriendin hetzelfde kaartje in de brievenbus vindt, is niet zo groot. Dat maakt de meerwaarde van de kerstkaartjes des te groter! 
 • Lokale kaarten zijn vaak erg zorgvuldig gemaakt. Je geeft je geliefden zo een klein cadeautje in een envelop.
 • Je steunt er je lokale handelaar mee en je krijgt er een authentiek en eerlijk kerstkaartje voor terug – en je dierbaren meteen ook. 

Word je al warm van al die voordelen? 

Denk ook eens aan Karta!

Met Karta schilder ik wenskaartjes en dus natuurlijk ook kerstkaartjes. Ja, schilderen dus, in aquarelverf! Dat betekent dat de Karta’s altijd een unieke uitstraling hebben. Een handgeschilderd kaartje krijgen is vaak een mooie verrassing.  

De kerstkaartjes van Karta …

 • zijn gedrukt op gerecycleerd papier.
 • worden lokaal gemaakt in mijn atelier in Kortemark, West-Vlaanderen.
 • laten ruimte voor jouw kerstwens: je kan gratis op de achterzijde jullie namen of een wens laten bedrukken. Zoek je inspiratie voor tekstjes? Lees dan zeker door tot onderaan de blog! 

Voor je kerstkaartjes van 2022 maakte ik vijf verschillende ontwerpen in verschillende stijlen: van minimalistisch tot heel dromerig. Doorheen de blog staat al een sneak peek van enkele exemplaren, of klik even door op de link van de kaartjes hieronder voor alle info.

 1. Nordic Holidays: een alternatieve kerstkrans voor de fans van Scandinavische rust 
 2. Snowglobe: minimalistisch, hier kan je de fijne schilderstijl in opmerken
 3. Merry and bright: gansjes voor wie van een knipoog houdt 
 4. Starry night: een kaartje zonder tekst, ideaal om uit te stallen. Het lijkt wel wat uit het spel Dixit te komen (voor de kenners)!
 5. Robin: een roodborstje voor de natuurliefhebbers, echt een kerstgevoel! 

Bij kaartjes 1-4 hoef je ook geen schrik te hebben dat ze nog na kerst in de brievenbus terechtkomen (voor alle uitstellers en we kijken naar jullie, bpost) want de boodschap op de kerstkaartjes past zowel voor kerst als voor het nieuwe jaar 2023. 

En denk je nu … tja, we zitten midden in een energiecrisis, wat kost dat, zo’n lokaal kaartje? Per kaartje betaal je 2,75 euro. 

Misschien vind je het Merry and bright-kaartje ook wel tof voor je vrienden, maar geef je de Snowglobe liever aan je familie. Je kan ook je kerstpakketje samenstellen en een pakketje van 10, 15,  20 of 30 kaartjes kopen en in de opmerkingen schrijven welke kaartjes je wenst. Ook dat is het voordeel van lokaal en van een Karta!

Extra's op de kerstkaartjes

Wil je van je kerstkaarten graag een echte kerstervaring maken? Dan zijn er twee extra’s die je kaartje helemaal afmaken. 

 • Kerststickers om enveloppen te sluiten. Zo begint het warme kerstgevoel van je ontvangers al voor de envelop geopend is. De stickers zijn dubbelzijdig, dus je kan ze meteen ook voor de cadeautjes gebruiken! De kerststickers zijn in hetzelfde ontwerp als de kerstkaartjes. 
 • Graag een klassieke uitstraling? Dan passen lakzegels ook helemaal bij je authentieke kaarten. Ook de lakzegels passen bij de illustraties van de kerstkaartjes.

Mooie kerstwensen: zo maak je het extra persoonlijk

Je kon het in het begin van de blog al lezen: ik vind het erg mooi dat de traditie van de kerstkaartjes in onze snelle wereld overeind blijft. In mijn atelier hoor ik dan telkens ook: ‘maar Julie, wat schrijf ik dan op dat kaartje?’ 

Op de meeste kerstkaartjes staat ‘fijne feestdagen’ en dan de namen. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee: lief en typisch voor ons Vlamingen. Sommigen zetten er graag een extra zinnetje bij: ‘geniet van de kerstperiode en klink op het nieuwe jaar!’ en dat juich ik alleen maar toe. 

Ook ik vind het niet altijd zo makkelijk om een tekst zomaar uit mijn duim te zuigen. Je wilt wel een tekst die warmte brengt, maar die misschien ook niet te oubollig klinkt en makkelijk te lezen is.  Maar wist je dat je overal inspiratie kan vinden voor mooie teksten en kerstwensen? In blogs (welkom!), in poëzieboeken, op Pinterest … Wedden dat een tekstje je ontvanger zal doen glimlachen? 

Ik geef je alvast enkele van mijn favoriete kerstwensen mee ter inspiratie, meteen in thema. Vind je ze leuk om te lezen en te delen? Neem ze gerust over!

Meer artikels

Alle Inspiratie Voor Jouw Originele Kerstkaartjes In 2022 - Artikel - kaartjesopmaat

Geboortekaartjes op maat: jouw vragen beantwoord

Naast de standaardkaartjes voor bijvoorbeeld Moederdag en kerst ontwerp ik met veel plezier ook kaartjes op maat. De meeste kaartjes op maat zijn...
Alle Inspiratie Voor Jouw Originele Kerstkaartjes In 2022 - Artikel - kaartjesopmaat

Je trouwuitnodiging versturen: deze 7 handige tips helpen je op weg

Je trouwt binnenkort? Hoera!  De trouwkaarten versturen  is wellicht één van de to do’s op je lijstje. Zo’n feestelijke gelegenheid...

Wij maken gebruik van cookies

De website van Kaartjesopmaat maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie

Z O M E R K O R T I N G

-20% op het volledige assortiment wenskaartjes in de webshop met de code SUMMER20.

shop 2024-07-15 12:39:54