Geboortekaartjes op maat: jouw vragen beantwoord

Naast de standaardkaartjes voor bijvoorbeeld Moederdag en kerst ontwerp ik met veel plezier ook kaartjes op maat. De meeste kaartjes op maat zijn huwelijksuitnodigingen en geboortekaartjes. Zo leuk om te mogen luisteren naar verhalen en ideeën, zo’n verhaal met aquarel te mogen omzetten naar een illustratie en om dan effectief het afgewerkte kaartje te zien. 

Een geboortekaartje is niet zomaar een willekeurig kaartje en als je overweegt om het uit handen te geven aan een ontwerper, dan komen er vaak wat vragen bij kijken. Zullen we de kaartjes wel op tijd hebben? Zal de ontwerper ons verhaal wel begrijpen en zal het kaartje zijn hoe we het wensen? 

Ik beantwoord de meest voorkomende vragen alvast hier voor jullie. 

1. Hoe kunnen we je contacteren voor zo’n handgeschilderd geboortekaartje?

Dat kan het best via mail: info@kaartjesopmaat.be. Dan maak ik een plaatsje vrij in mijn agenda voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Je bent natuurlijk ook altijd welkom in het Karta atelier in Kortemark tijdens de openingsuren om de sfeer al even te kunnen opsnuiven, maar omdat het atelier dan ook open is, werk ik liever op afspraak.

2. Hoe werkt dat kennismakingsgesprek precies?

Ik stel mezelf even voor en luister naar jullie verhaal. Wie zijn jullie en wat verwachten jullie precies van het geboortekaartje? We kijken of we een match zijn, zodat het geboortekaartje precies is zoals jullie verwachten. 

Al enkele dingen die je kan meenemen op voorhand: 

  • De kaartjes die ik ontwerp, zijn altijd voorzien van een illustratie. Ik werk dus niet enkel met een naam. Jullie mogen de illustratie natuurlijk helemaal zelf kiezen: het is net dat element dat het geboortekaartje zo uniek zal maken! 
  • Ik schilder de illustraties met aquarel: dat zorgt voor een zachte schilderstijl, die ik persoonlijk prachtig vind passen bij geboortekaartjes.
  • Mijn stijl is eerder minimalistisch: een beetje in lijn met het zachte van aquarel dus.  

3. Kiezen we uit een aantal ontwerpen of is de illustratie echt vrij te kiezen?

De illustratie is uniek en kan je volledig zelf kiezen. Elementen uit de natuur komen vaak terug, maar het kan ook heel persoonlijk en bijvoorbeeld het kerkje zijn waar je kindje zal gedoopt worden. De illustratie is dus jullie persoonlijke verhaal. Ik gebruik jullie zelfgekozen illustratie ook nooit voor een ander kaartje, zelfs geen detail ervan.  

4. Wanneer komen we best langs?

Jullie verhaal in een mooi ontwerp omzetten, kost wel even tijd. Ik wil het ontwerp graag kunnen voorleggen aan jullie en tijd maken voor eventuele redigeerwerk. 

Een kennismakingsgesprek tijdens de 4de of 5de maand van je zwangerschap is dus ideaal. 

Maar wat dan met de geboortedetails als het kindje er eenmaal is? Wel, als je kleintje uiteindelijk geboren wordt, geef je mij de details door. Afhankelijk van wat je op het kaartje wenst, kunnen dat de tijdstip van geboorte, de lengte, het gewicht en de geboortedatum zijn. 

En … ook de geboortedetails kan ik omvormen in een illustratie! De meetlat en de weegschaal in een aquarelillustratie zijn meestal veelgevraagd om de lengte en het gewicht van de baby te verduidelijken.

5. Kunnen we ook online afspreken?

Dat kan zeker! Je kan langskomen in mijn Karta-atelier in Kortemark, of we kunnen online samenzitten en een afspraak vastleggen via Teams of Zoom. Dat is zoals jij wenst. De eerste versie van het kaartje stuur ik sowieso door via mail, dus je krijgt altijd een goed zicht op het ontwerp en hebt dus de tijd om rustig na te denken en feedback te geven: zowel over de illustratie als over de schikking van de tekst. 

6.Wanneer kunnen we de geboortekaartjes dan komen ophalen?

In de meeste gevallen doe ik het drukwerk van de kaartjes gewoon zelf. Dat betekent dat je ze na de geboorte gewoon in het Karta atelier kan afhalen, ook in het weekend! Is het wat te ver naar Kortemark, dan kunnen ze ook opgestuurd worden naar jou. Je hebt ze dan maximum twee werkdagen later (zonder weekend meegerekend dus). Ik kan de geboortekaartjes ook zelf opsturen naar jullie gekozen adressen: meer daarover lees je in de vraag “wie bedrukt de enveloppen”. 

7. Hoeveel kost een geboortekaartje op maat?

Als je mij een go geeft na het kennismakingsgesprek, dan vraag ik je alvast een voorschot van 100 euro – die wordt natuurlijk weer afgetrokken van de totaalprijs achteraf. Hoeveel de geboortekaartjes precies zullen kosten, is moeilijk te zeggen. Ik werk niet met een totaalprijs, wel met een prijs per uur. Alles hangt af van de illustratie die jullie wensen, van de details op het geboortekaartje, van extra’s die je nog zou willen toevoegen … Je krijgt altijd een offerte op voorhand zodat je toch een raming van de kosten hebt.

8. Kunnen uitnodigingen voor babyborrels ook?

Zeker! Het is ook leuk als het thema terugkomt: zo kunnen details in de illustratie van het geboortekaartje opnieuw opduiken in de uitnodiging voor de babyborrel. Of we stoppen een extra kaartje bij het geboortekaartje voor wie uitgenodigd wordt op de babyborrel: er zijn heel wat mogelijkheden. 

9. Welke papiersoorten- en formaten gebruik je?

Eigenlijk elk formaat dat je wenst. De dikte van het papier is maximum 300 gram, en we kunnen de geboortekaartjes laten drukken op effen papier of op stropapier: die laatste geeft ook een zachte uitstraling. 

Indien je een steviger kaartje wil met bijvoorbeeld goudfolie of blinddruk, kan het drukwerk ook uitbesteed worden. 

10. Wie drukt de enveloppen?

Standaard werk ik met bruine Kraft-enveloppen. 

  • Je kan daarbij de adressen zelf schrijven. Je kan de enveloppen dan op voorhand komen halen in het atelier. 
  • De enveloppen kunnen ook op voorhand bedrukt worden met de adressen

Je kan ook kiezen voor een zorgeloze service: 

  • Dan bedruk ik de enveloppen, frankeer ik ze en verstuur ik ze voor jullie. Zo kan je na de geboorte ten volle genieten van je kleine wondertje! 
  • Ben je fan van kalligrafie? Misschien past het wel in de stijl van het geboortekaartje dat je in gedachten hebt? Dan kan ik de adressen ook kalligraferen: ze zijn dan allemaal volledig handgeschreven. Ik frankeer ze dan ook graag voor jullie en verstuur ze naar jullie geliefden. 

11. Kan je ook nog extra’s voorzien?

Bepaalde details kunnen je geboortekaartje helemaal af maken. Ik werk daarbij vaak met stickers in het thema van het geboortekaartje. Een botanisch element op het kaartje dat terugkomt in de sticker bijvoorbeeld. Je kan ze gebruiken om de enveloppen te sluiten, maar bijvoorbeeld ook voor de doopsuiker. Mensen in je omgeving zullen de illustratie vaak herkennen van het geboortekaartje. 

Ik kan ook lakzegels gebruiken om de enveloppen te sluiten, of we kunnen werken met een postzegel op maat voor dat persoonlijke element. Die zijn wel niet zo goedkoop: ik zeg het er maar even bij! 

Heb je nog tips

Het belangrijkste: het mooiste geboortekaartje is ééntje dat helemaal bij jullie past. Het is jullie verhaal, omgezet in een unieke illustratie. Hoe meer en preciezer jullie vertellen, hoe beter ik jullie verhaal kan begrijpen en vertalen in zo’n illustratie. Vertel me gerust ook de details die jullie in de illustratie zien: de kleur van een jurkje, van de bloemen … 

Een extra ideetje: je kan een Pinterestbord starten. Je kan er ideeën voor de illustratie verzamelen, voor de schikking op de achterzijde of voor het lettertype om de naam van je kindje bekend te maken. Het is handig voor jou om inspiratie op te doen, maar ook voor mij om een beter idee te krijgen van waar jullie precies naartoe willen. Ook kleuren, designs, texturen … passen trouwens op het Pinterestbord. 

Dus … geboortekaartjes op maat geschilderd in aquarel?

Inderdaad! Handgeschilderde geboortekaartjes op maat van jullie verhaal. Je krijgt bovendien de originele illustratie mee naar huis: een mooie herinnering die je bijvoorbeeld kan inkaderen en kan ophangen in de kinderkamer. 

Heb je nog vragen? Wil je graag een kennismakingsgesprek inplannen, voor nu of voor binnen een aantal maanden? Stuur me een vrijblijvend mailtje op info@kaartjesopmaat.be en dan horen we elkaar snel! Ik ben alvast benieuwd naar jullie verhaal. 

Meer artikels

Geboortekaartjes op maat: jouw vragen beantwoord

Alle inspiratie voor jouw originele kerstkaartjes in 2022

Originele kerstkaartjes versturen in 2022? Ga voor lokaal!  We hebben de klok een uurtje teruggedraaid, het begint te schemeren rond 17:00...
Geboortekaartjes op maat: jouw vragen beantwoord

Je trouwuitnodiging versturen: deze 7 handige tips helpen je op weg

Je trouwt binnenkort? Hoera!  De trouwkaarten versturen  is wellicht één van de to do’s op je lijstje. Zo’n feestelijke gelegenheid...

Wij maken gebruik van cookies

De website van Kaartjesopmaat maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het! Meer informatie